Wanneer is uw rechtsbijstandverzekering fiscaal aftrekbaar?

Regelmatig vragen klanten hun verzekeringsmakelaar naar het fiscaal attest 281.63 voor hun belastingbrief. U kunt in sommige gevallen namelijk belastingvoordeel halen uit uw rechtsbijstandverzekering, maar niet altijd. Hoe weet u wanneer uw polis fiscaal aftrekbaar is? We zetten de polisvoorwaarden en de verschillende situaties voor u op een rij.

Het invullen van de belastingbrief is een moeilijke oefening. U wilt er immers graag zo veel mogelijk voordeel uit halen, maar daarvoor moet u natuurlijk wel weten welke zaken fiscaal aftrekbaar zijn. In het geval van een rechtsbijstandverzekering, die de kosten van juridische zaken voor u afhandelt, zijn er uitzonderingen van toepassing.

Een rechtsbijstandsverzekering komt tussen bij allerhande juridische geschillen. Denk maar aan een conflict met uw werkgever, een bouwgeschil of een echtscheiding. De polis dekt in zulke gevallen een deel van de erelonen van advocaten, bemiddelaars of gerechtsdeurwaarders.

Aparte polis

U krijgt geen belastingvoordeel op het deel rechtsbijstand dat u betaalt op uw autoverzekering, brandverzekering of gezinspolis. Alleen een polis rechtsbijstand die afzonderlijk wordt onderschreven bij een gespecialiseerde verzekeraar rechtsbijstand komt daarvoor in aanmerking.

Financiële voorwaarden en wachttijd

Daarnaast moet uw rechtsbijstandverzekering aan een reeks voorwaarden voldoen. Er bestaan rechtsdomeinen, vastgelegd in de wet, die verplicht gewaarborgd moeten worden in de polis. Ook moet er in de verzekering voorzien zijn dat de verzekeraar een minimale dekking biedt. Daarnaast heeft de verzekering een wachttijd (tussen het afsluiten van de polis en het conflict), een beperkte vrijstelling van maximaal 250 euro, een vrije keuze van advocaat en een tussenkomst enkel bij geschilkosten van meer dan 1000 euro.

Dit lijken misschien veel eisen, maar informeer zeker eens bij uw verzekeringsmakelaar of uw polis aan deze voorwaarden voldoet. Besparen via uw belastingbrief is tenslotte altijd de moeite waard!

Belastingvoordeel van 40 procent

De wet heeft als doel het recht voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk(er) te maken. Dit door een financieel voordeel te koppelen aan het nemen van een polis rechtsbijstand. Het voordeel in kwestie? Het recht om 40% van de betaalde premie af te trekken bij de belastingaangifte, met een maximum van € 320. Het fiscaal voordeel is dus maximaal € 128 voor het inkomstenjaar 2024, voorheen was dat € 124. Het bedrag wordt in 2024 dus geïndexeerd.

Afhankelijk van uw financiële situatie kan het voordeel ook minder zijn. Het gaat immers om een belastingvermindering. Het voordeel wordt afgetrokken van de belasting die u verschuldigd bent.

Scroll to Top